Escola del Rocio: èxits reconeguts entre els especialistes, desconeguts a Sant Vicenç dels Horts

Actualizat: Dll, 08/07/2013 - 11:10am

Apliquen un mètode educatiu que es basa en activitats que s’ha demostrat per mètodes científics que augmenten el rendiment escolar.

La implicació familiar és primordial pel desenvolupament dels estudiants en tots els àmbits.

Probablement molts vicentins, tot i que els hi soni el nom, no sabrien de primeres com arribar a l’escola Mare de Déu del Rocio, al carrer Benicarló de Sant Vicenç dels Horts. Però fins allà hi acudeixen -a més dels 152 alumnes escolaritzats i dels 84 familiars qui hi participen activament en el mètode educatiu- professors i alumnes universitaris per conèixer de primera mà l’exitós sistema que apliquen des de fa dos anys basat en actuacions d’èxit avalades per la comunitat científica internacional. A l’hora, el professorat del Rocío és sovint convidat a destacats congressos per presentar els seus mètodes.

L’escola del Rocio és constituïda com a Comunitat d’aprenentatge, un reconeixement que atorga el Departament d’Ensenyament i que només tenen 23 escoles a tota Catalunya, el Rocio és l’única del Baix Llobregat. La seva filosofia és “procurar l’èxit escolar per tots i cadascú dels infants per aconseguir la societat de la informació”, obrint l’escola per a que els familiars treballin colze a colze amb el professorat i estudiants. És així que fins a 84 familiars col·laboren per exemple assistint a les classes i participant en l’educació dels nens junt als professors. Segons explica la directora del centre, Belinda Siles, aquesta implicació familiar procura a més “una millor gestió de la convivència tant a casa com a l’escola”.

Tanmateix el mètode educatiu es basa en activitats que s’ha demostrat per mètodes científics que augmenten el rendiment escolar, com ara el treball en petits grups interactius –de 4 ó 5 nens amb un adult- o les tertúlies literàries –on llegeixen llibres clàssics i els mateixos alumnes creen el seu debat en que acostumen a sortir temes com la solidaritat, l’amor, l’ajut, l’egoisme, la rancúnia, el racisme...-.

Obrint l’escola
La implicació familiar, explica Belinda Siles, és primordial pel desenvolupament dels estudiants en tots els àmbits. Si a la majoria d’escoles hi ha associacions de pares i mares, al Rocío s’ha constituït l’AFA (Associacions de Familiars d’Alumnes) de manera que a més dels pares i mares també hi poden formar part els avis, els tiets, les parelles...  Des de l’escola es treballa també per impolsar la formació dels familiars ja que això ajuda al desenvolupament dels estudiants. En aquest sentit, es fan –per exemple- “Tardes de cafè”, sessions de joc cooperatiu de dinamització de grups en les que hi participen unes 30-35 mares, Tertúlies pedagògiques i fins i tot s’han organitzat classes d’anglès pels familiars després que ells mateixos ho demanessin per tal de poder ajudar millor els estudiants en aquesta matèria.

Un altre punt d’actuació és en la prevenció de conflictes mitjançant el model dialògic, consensuant les normes entre tota la comunitat (estudiants, professors, pares, mares, avis, germans i demés familiars que hi participen) per tal que cadascú es faci responsable del compliment d’una norma que ha acceptat per sí mateix, que no ha vingut imposada des d’un estament superior.

Èxit i retallades
Després de dos anys d’aplicació d’aquest sistema, s’han millorat en un 30% les competències bàsiques de matemàtiques i llengües –explica Belinda Siles-, ha millorat la convivència escolar i s’ha aconseguit la implicació d’una majoria de familiars que hi participen activament en el dia a dia de l’escola i que són indispensables per desenvolupar el mètode, encara més quan les retallades minvant els recursos de totes les escoles.

Però malgrat tot això, el Rocio ha vist com pel curs proper se’ls hi ha hagut d’ajuntar la línia de P3 i la de P4, els nens d’aquests nivells hi aniran junts a la mateixa classe. Una actuació que ve motivada per la disminució de nens d’aquesta edat a matricular en tot el poble però pot ser es podia haver tancat una línia d’algun altre col·legi que en té dos i haver mantingut la del Rocio.

Més informació: Escola Mare de Déu del Rocio