Producció Ecològica i entorn agrari

Actualizat: Dm, 06/08/2013 - 9:37pm

Alguns pagesos han fet el pas cap a la Producció Agrària Ecològica

"Estic segur que els nostres fills no ens ho perdonarien"

Per Andreu Vila
La creixent preocupació pel que mengem i una major sensibilitat per l’entorn ambiental, ha portat a un replantejament
dels models productius agrícoles. La majoria de pagesos de la nostra comarca no han estat aliens a aquests canvis i han anat incorporant canvis substancials en la manera de produir les fruites i les verdures. Molts d’aquests pagesos s’han ajuntat per crear estructures de treball en l’àmbit de la sanitat vegetal (ADV, Associació de Defensa Vegetal) i, d’aquesta manera, aconseguir millorar la qualitat de les produccions i el respecte pel medi ambient.

Alguns pagesos han anat una mica més enllà en aquesta sensibilització ambiental i han fet el pas cap a la Producció Agrària Ecològica (PAE). Aquesta producció està normativitzada a nivell europeu i controlada per un organisme certificador a nivell de Catalunya, el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). El segell europeu i del CCPAE és una garantia que, allò que consumim, ha estat produït seguint els criteris de la PAE.

Al nostre poble han sortit algunes iniciatives al respecte. Nosaltres mateixos, fa 5 anys, varem decidir muntar el nostre propi projecte, Can Perol. 5 famílies pageses del Baix Llobregat i la família de Cal Vila vàrem decidir tirar endavant amb la nostra manera de pensar. Els pagesos produeixen fruites i verdures ecològiques i a Cal Vila produïm pa, galetes, magdalenes ecològiques... tot certificat pel CCPAE. D’aquesta manera hem aconseguit arribar a moltes llars de l’àrea metropolitana amb una cistella complerta de productes ecològics. Més de 300 famílies a la setmana confien amb els nostres productes.

És un exemple més de les possibilitats que, com a productors sensibilitzats amb el nostre entorn, es pot realitzar. Crec que hem de ser conscients que vivim en un entorn molt castigat per les infraestructures i per l’edificació excessiva. Si no conservem els espais agraris i, sobretot, l’activitat dels pagesos, perdrem, poc a poc, part del nostre caràcter, part de la nostra cultura i part de les nostres arrels. Sant Vicenç dels Horts i la resta de la comarca del Baix Llobregat havia estat eminentment agrícola. No podem tornar enrere, però ¿té sentit que perdem els últims espais agraris? Estic segur que els nostres fills no ens ho perdonarien. Siguem doncs conseqüents i deixem de donar l’esquena als nostres rius, als nostres camps, al nostre entorn... a les nostres arrels.