Mor Rufino Vas, destacat sindicalista i regidor del PSUC en el primer ajuntament democràtic de Sant Vicenç dels Horts

Actualizat: Ds, 07/09/2013 - 1:33pm

Va dedicar la seva vida a la lluita pels drets dels treballadors i socials. En l'actualitat formava part de la direcció del PCC i d’EUiA i era membre del col·lectiu dels IaioFlautes a Sant Vicenç dels Horts.

El passat dimarts 3 de setembre va ser enterrat al cementiri de Sant Vicenç dels Horts en Rufino Vas, qui durant la seva vida va desenvolupar una destacada labor sindical i pels drets socials, tant lluitant contra la dictadura franquista i pels drets dels treballadors ja en democràcia, com va fer en els seus darrers anys de vida sent membre del col·lectiu dels IaioFlautes a Sant Vicenç, on vivia i d’on va ser regidor del PSUC en el primer ajuntament democràtic.

De la mort d’en Rufino Vas, que en l’actualitat formava part de la direcció del PCC i d’EUiA treballant especialment pels drets de la gent gran, se’n fa ressò llibertat.cat recordant que “fou un dirigent sindical a la SEAT, que va ser acomiadat als anys setanta com a represàlia pel seu activisme. Va ser l'organitzador de la ocupació de SEAT el 1971 per part dels treballadors. També va ser jutjat i finalment absolt pel TOP el juny de 1972, acusat de realitzar una reunió "no pacífica" juntament amb l'advocat Josep Solé Barberà, Andreu Claret, Pau Espuny i Jordi Blanes Tort, aquest darrer condemnat per "atemptat a l'autoritat" pel tribunal especial i precedent de l'actual Audiència Nacional espanyola.

Es va acollir a l’Amnistia Laboral a la SEAT i més endavant va exercir de Secretari General de CCOO a la fàbrica de Martorell. Les poques notes en record del lluitador antifranquista i sindicalista destaquen que "Rufino va ser sempre un destacat lluitador por l’unitat dels treballadors i treballladores." I que  fins la seva jubilació va ser "Contrari a les mesures burocràtiques de les cúpula." Així, es va posicionar en contra de la dissolució de la Federació del Metall dirigida per Juan Ramos i Esteban Cerdan”.

El Partit dels i les Comunistes de Catalunya (PCC) va fer un homenatge a Rufino Vas el passat mes de juny, durant el qual Joan Josep Nuet, Secretari General del PCC va realitzar un lliurament honorífic del carnet del PCC al veterà lluitador.