Clínica Dental Verdaguer: més casos de bruxisme –prémer massa els dents- a causa dels nervis de la crisi

Actualizat: Dj, 30/01/2014 - 9:23am

El bruxisme –segons el director de la Clínica Dental Verdaguer, Dr. M. Borras- pot comportar greus conseqüències per la salut.

Les estadístiques habituals eren, fa un anys, que un 15% de la població té el “mal” hàbit, inconscient, de pressionar els dents superiors contra els inferiors, el que tècnicament s’anomena bruxisme i que –de no ser degudament tractat- pot comportar malaurades conseqüències per la salut no només dental sinó també en forma de mals de caps, contractures o mal a les cervicals. No se sap amb exactitud perquè s’inicia aquest hàbit però sí és comprovat que es potencia en estats d’ansietat i d’estrès i en els darrers anys els dentistes han detectat un increment molt gran dels casos de bruxisme atribuïbles a l’estrès provocat per les conseqüències de la crisis econòmica: segons un recent estudi de la Clínica Curull de Tarragona,  actualment “un 70% de la població adulta pateix bruxisme”, i molts dels afectats no ho saben.

El bruxisme –segons el director de la Clínica Dental Verdaguer, Dr. M. Borras- pot comportar un desgast dentari i pèrdua de l’estètica facial, simptomatologies ja de per si rellevants, però és que a més està relacionat amb contractures i dolor muscular, mals de cap, mal a les oïdes, alteracions del son... és a dir greus conseqüències per la salut. El doctor Borras explica que “els dentistes ho detectem pel desgast que hi ha a l’esmalt i perquè les peces dentals són més planes d’allò que haurien de ser i en casos extrems fins i tot es donen peces trencades”. S’ha de tenir en compte que la pressió normal dels dents al mastegar és d’entre 10 i 40 quilos mentre que en els casos de bruxisme pot arribar fins a 150 quilos.

En qualsevol cas, si estem patint mals de caps, dolor musculars, si no dormim bé a les nits i si a més a més ens adonem que estem prement els dents més d’allò de lo normal –però molt freqüentment això succeeix inconscientment mentre dormim i llavors no ens adonem- és força convenient consultar amb el dentista.

Prevenció i tractament
Com sempre en quant a salut, la prevenció és fonamental i és primordial detectar un possible cas de bruxisme en els seus inicis, abans de que provoqui greus conseqüències. El dentista pot identificar fàcilment els símptomes característics de bruxisme dins de les revisions periòdiques recomanades.

D’altra banda, en ser una patologia que s’atribueix a problemes d’ansietat, és important, primer, ser conscients del problema i aprendre a relaxar-se però també poden ser necessàries altres intervencions, especialment per aturar els efectes dels bruxisme nocturn. Així, segons afegeix el doctor Borras, “la millor solució dental, la que apliquem, és la placa de descàrrega, es tracta d’un motllo que impedeix que els dents xoquin i així es redueix el desgast dental i es facilita que els músculs de la mandíbula es puguin relaxar”.

~~~~~~~~~ 

Més informació Clínica Dental Verdaguer: