L’escola La Inmaculada i l'òptica Clar de Llum participen en una campanya per conscienciar de la importància de la visió als nens

Actualizat: Dj, 20/03/2014 - 10:11am

En molts casos, existeix una estreta relació entre la visió i dificultats lectores o d’aprenentatge

El Col·legi Oficial d'Òptics i Optometristes està duent a terme una campanya a tot Catalunya, amb la participació de 400 optometristes col·legiats voluntaris, per donar unes xerrades informatives sobre la importància de veure bé. I a Sant Vicenç dels Horts, Olga Balbuena, optometrista i especialista en teràpia visual comportamental i directora tècnica de l’Òptica Clar de Llum, és una d’aquests optometristes voluntaris que a principis d’aquest mes de març s’ha encarregat de fer una sessió pels alumnes de 6è del col·legi la Immaculada, una trobada que –destaca Olga Balbuena- va ser “molt interactiva, amb molta participació per part dels nens, els quals van mostrar un gran interès”.

En el marc d’aquesta campanya,  vint mil alumnes de 6è de Primària de tot Catalunya gaudiran d'una xerrada molt dinàmica que els ajudarà a apendre uns conceptes que semblen bàsics però que en realitat són molt desconeguts, com la diferència entre “vista” i “visió”. Pel que fa a Sant Vicenç, Olga Balbuena explica que més enllà de la sessió ja realitzada al col·legi La Immaculada, altres centres educatius poden contactar amb ella per desenvolupar sessions similars, xerrades o altres activitats ja que n’hi ha un elevat nombre de disfuncions oculars que passen desapercebudes entre els més petits, que també s’ha pogut comprovar que, en molts casos, existeix una estreta relació entre la visió i dificultats lectores o d’aprenentatge i que, en tot cas, un diagnòstic tardà és la primera causa d'un possible fracàs escolar.

La diferència entre “bona vista” i “bona visió”
Segons explica el Col·legi Oficial d'Òptics i Optometristes “molta la gent associa tenir una bona vista amb tenir una bona visió, però es pot veure molt nítid, molt net i en canvi tenir una visió dolenta que faci no adonar-nos del que llegim, no veure bé el que llegim, o tenir cansament o mal de cap”. Així mateix, segons les estadístiques del Col·legi “la meitat de les persones que hi haurien de portar ulleres no les porten perquè no saben que les necessiten i un 25% dels escolars que tenen problemes de visió no ho saben perquè no s’han fet cap prova”.

A la sessió que va fer l’Olga Balbuena a l’escola La Immaculada hi va haver un component pedagògic d’explicar què és la visió i unes proves per facilitar que el nen es pugui auto-avaluar, que sigui conscient de sí té alguna carència, limitació o cap problema lligat al seu sistema visual i que per a partir d’aquesta auto-avaluació els seus pares el puguin posar en mans dels especialistes, ja que en definitiva és l’òptic-optometrista quan fa un examen de visió qui pot avaluar correctament. Però, insisteix el Col·legi, “molts pares poden observar símptomes que no sempre s’associen a un problema de visió, per exemple un nen pot tenir problemes de rendiment escolar, problemes de falta d'atenció no li agrada llegir, es cansa quan llegeix.. i els pares no associen sempre que pot ser un problema de visió... quan sovint hi ha un problema de visió al darrera d’aquest comportament”.