Dia Internacional de les Dones, un reconeixement iniciat pels socialistes d’Estats Units i establert pels comunistes de Russia

Actualizat: Dv, 07/03/2014 - 9:38pm

La idea d’un dia internacional de les dones –explica la ONU- va sorgir “al final del segle XIX en el món industrialitzat, en un període d’expansió i turbulència, creixement fulgurant de la població e ideologies radicals”, així, al 1909 amb una declaració del Partit Socialista dels Estats Units d’Amèrica –sí, socialista i dels Estats Units- es va celebrar en aquest país –sí, són els primers en tantes coses- el primer Dia Nacional de la Dona, un 28 de febrer, i es va continuar fent fins el darrer diumenge de febrer del 1913.

Paral·lelament, al 1910 la Internacional Socialista, reunida a Copenhague, va proclamar el Dia de la Dona, amb caràcter universal i com a homenatge al moviment en favor de les dones i per aconseguir el sufragi femení universal, en una proposta aprovada de manera unànime però sense establir una data fixa per la celebració. El 1911, seguint l’aprovació de la Internacional Socialista, el Dia Internacional de la Dona es va celebrar per primer cop, el 19 de març, a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Posteriorment, des de 1913 a 1914, les dones russes en el marc dels moviments pro-pau en vespres de la primera Guerra Mundial van començar a celebrar el seu Dia Internacional de la Dona el darrer diumenge de febrer, mentre que a la resta d’Europa les dones ho feien entorn al 8 de març també per protestar per la guerra i per solidaritzar-se amb altres dones.

I finalment el 8 de març
Va ser – continuant amb la informació de la ONU- l’any 1917 quan, davant dels dos milions de soldats russos morts a la guerra les dones d’aquest país van decidir el darrer diumenge de febrer declarar-se en vaga de “pa i pau”. Quatre dies després el Tsar es va veure obligar a abdicar i el govern provisional va concedir a les dones el dret de vot. Aquest històric diumenge va ser el 23 de febrer, segons el calendari julià que es feia servir llavors a Rússia, o el 8 de març, segons el calendari gregorià estès a altres països europeus com el nostre. I d’aquí es va instaurar el 8 de març com Dia Internacional de les Dones

Actes a Sant Vicenç dels Horts
Organitzats per l’Ajuntament, el Consell d’Igualtat Municipal, el Taller de Solidaritat, Dones amb Iniciativa, Centre Diari Sant Josep i amb la col·laboració de la Colla Castellera Carallots, Escola de Música de Sant Vicenç i CIf el Quijote es celebren els següents actes a Sant Vicenç dels Horts entorn al Dia Internacional de les Dones:

Dissabte 8 de març:

  • 12 h a la Rambla del Llobretat: “Les dones de la nostra vida”, acció de visibilització a càrrec del grup de joves del Centre Diari Sant Josep.
  • 18.30 h al davant de la Biblioteca Municipal Les Voltes: pilar de 4 només format per dones de la colla castellera Carallots
  • 19 h a la Sala Narcís Lunes de la Biblioteca: homenatge a les dones impulsores de la Mostra, amb l’actuació d’un baríton i un petit refrigeri.  
  • 21 h a El Centre: sopar i ball