El polígon de Les Fallulles... s’enfonsa?

Missatge d'error

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 692 of /usr/home/santvi.com/web/includes/bootstrap.inc).

Actualizat: Dll, 15/07/2013 - 12:59pm

El problema greu és pels propietaris de les naus però també pels treballadors que poden veure perillar el seu lloc de feina si les empreses no poden disposar d’una nau amb seguretat on portar a terme l’activitat

El polígon de Les Fallulles de Sant Vicenç dels Horts pateix moviments de terra des de fa anys que són evidents en els mateixos carrers, on en diverses parts paviment i voreres s’han aixecat o esquerdat. Els efectes d’aquests moviments també són evidents en l’interior de nombroses naus, a algunes de les quals ha tingut accés Santvi, amb parets esquerdades, el terra que s’ha desnivellat i, fins i tot, a una nau va caure el sostre d’un despatx.

Segons sembla ser, el problema es va agreujar encara més cap al passat mes d’abril després d’unes intenses pluges, quan arran de nous desperfectes detectats va ser avisada la policia i bombers que van cercar l’accés a una de les fases del polígon degut a que no es va poder accedir a inspeccionar l’interior de les naus ja que són buides. Arran d’això es va iniciar la intervenció de l’Ajuntament que en un primer moment –segons informa el propietari d’una de les naus- va plantejar la necessitat d’enderrocaments, però propietaris i promotors van mostrar les mesures que ja han anat prenent amb el pas del temps –com reforçament de bigues i parets- i la necessitat de trobar una sortida tot garantint la seguretat, amb lo qual es va decidir constituir una comissió conjunta amb un tècnic municipal i un tècnic del polígon per avaluar i prendre decisions d’actuació global. Segons va manifestar el regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Jaume Casanovas, “no hi ha un perill imminent, les causes dels moviments són encara desconegudes  i com que hi ha estructures comunes en diferents naus cal fer una intervenció conjunta”.

Construït sobre una cantera
El fet és que el polígon de Les Fallulles, que es troba al costat de la planta de Ciments Molins, va ser aixecat a sobre d’una antiga cantera d’aquesta darrera empresa. Segons va manifestar l’inquilí d’una de les naus, en una de les inspeccions que es van fer quan van començar els moviments de terra, en foradar el ferm per comprovar els ciments es va detectar que “hi havia buits, no hi havia roca, probablement els ciments es van esquerdar i són a trossos i per això el terreny està cedint” i a més, afirma la mateixa font, “sembla que les clavegueres estan trencades i l’aigua de la pluja que recullen marxa cap als fonaments i està agreujant el procés de deteriorament”. Davant d’això, les naus van instal·lar uns nous desguassos d’aigua de pluja que la llencen directament al carrer, en compta de a les clavegueres, però és clar això és una solució parcial ja que l’aigua continua filtrant i, a banda, el problema de base continua als fonaments.

Altres mesures que s’han hagut de prendre han estat reforçar bigues i subjectar les plaques de les parets a les bigues perquè amb el desplaçament del terra en alguns llocs hi havia perill de que caiguessin. En opinió d’aquest inquilí, “en realitat sembla com que tot el polígon s’enfonsa, dona la impressió d’aquestes naus –que eren molt maques quan vam entrar- són un exemple més dels abusos que es van cometre per alguns promotors durant el boom de la construcció i que es va fer tant malament com es va poder”. Aquesta empresa, que es llogatera de la nau, ha decidit marxar del polígon, expliquen que “el deteriorament de la nau no és el 100% de la raó per marxar, però té molt a veure”.

Propietaris enganxats
Però n’hi d’altres empreses que no ho tenen tan fàcil per marxar, propietaris que van comprar la nau, són pagant una hipotca, i que a les greus dificultats d’aquests temps de crisi han de afegir els problemes que els està ocasionant aquesta situació, tant per la inversió econòmica que han de fer per reparar estructures i mantenir la seguretat com per les dificultats per treballar: en algunes naus es pot veure a simple vista com les carregues de caixes són inclinades degut al desnivell del terra, hi ha màquines que han de ser re-equilabrades cada cop que el terra és mou perquè funcionin adequadament... i encara no es sap si ni haurà alguna nau que s’haurà de tancar..

Segons afirma un propietari, “vam pagar una morterada per aquestes naus i ara tenim aquest merder i no sabem quant pot trigar en resoldre’s. Seguim fent lo que està en la nostra mà per poder continuar desenvolupant la nostra activitat tot garantir la seguretat, per no haver de tancar el negoci però allò que més ens preocupa és garantir la seguretat, abans de que ningú prengués mal nosaltres tancaríem la nau”.

I qui ho pagarà
El polígon Les Fallulles va ser aixecat per una promotora de Zaragoza. Segons el regidor d’urbanisme, es van realitzar tots els estudis i complir tots els requeriments legals per procedir a la construcció. Però és evident que alguna cosa –o moltes- no es van fer bé. Ara el problema greu és pels propietaris de les naus però també pels treballadors que poden veure perillar el seu lloc de feina si les empreses no poden disposar d’una nau amb seguretat on portar a terme l’activitat. De moment, segons les fonts consultades, es continua avaluant les accions a prendre, de qui és la responsabilitat i a qui li pertocaria assumir les despeses. Sembla ser que l’asseguradora de la promotora hauria de fer-ho però molt probablement farà falta un procés judicial per dirimir-ho i, diu un propietari, “la Justícia va molt poc a poc, nosaltres tenim el problema i hem de pagar les mesures de seguretat, els reforços, els estudis... i aguantar com podem”.