Quant es paga d’IBI a Sant Vicenç dels Horts en comparació a altres localitats properes?

Actualizat: Dll, 17/02/2014 - 9:43am

Un lector ens va preguntar a la nostra pàgina de Facebook (Santvi Totaldia): "Alguien podría explicar a los vicentinos porque pagamos de media el IBI mas caro del baix Llobregat y de cat. Mas del 100% más segun IDESCAT". I buscant contrastar aquesta informació i cercar respostes hem consultat les dades de l’IDESCAT i parlat amb el regidor d’Hisenda de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Font, i a continuació exposem el que hem trobat: 

Com diu el lector, segons les dades recentment actualitzades per l’IDESCAT amb les dades més recents de que disposen, que són de l’any 2011, referents a l’Impost de Béns Immobles (IBI) indiquen que la “Quota íntegra per rebut“ a Sant Vicenç dels Horts és de 918,7€ mentre que al Baix Llobregat és de 494,3€ i a Catalunya és de 384,6€... sens dubte la diferència és molt gran però, ara bé, d’això no es pot necessàriament extreure que Sant Vicenç dels Horts tingui la mitjana l’IBI més cara del Baix Llobregat i/o de Catalunya, ja que per corroborar tal informació hauríem de verificar les dades de tots els municipis del Baix Llobregat i de Catalunya. D’altra banda, IDESCAT ofereix una altra dada comparativa rellevant referent a la Base imposable per rebut, que a Sant Vicenç dels Horts és de 125.933,4€, al Baix Llobregat de 89.308,0€ i a Catalunya de 63.294,7€. 

La resposta de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts
Per tal d’esbrinar la correcta interpretació d’aquestes dades de l’IDESCAT hem contactat amb el regidor d’hisenda de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Font, qui amablement es va oferir a reunir-se amb nosaltres per oferir la següent explicació: “les dades de l’IDESCAT –diu Miquel Font- comptabilitzen els rebuts de tots els tipus d’IBI, és a dir solars sense edificar, habitatges, pàrquings, industries i comerços. El que passa és que a Sant Vicenç dels Horts tenim algunes grans empreses que en un únic rebut paguen una gran quantitat econòmica, perquè tenen molt de terreny, i això provoca que en fer la mitjana de tots els rebuts, com fa l’IDESCAT, es desvirtuïn els resultats, però els números són molt diferents si contemplen només l’IBI que paguen els habitatges”.

Així, segons manifesta Miquel Font presentant dades del Servei d’Informació Econòmica Municipal (SIEM), gestionat per la Diputació de Barcelona per a 25 municipis de més de 20.000 habitants, l’import mitjà del rebut d’IBI per habitatges a Sant Vicenç dels Horts és de 335,92€ mentre que la mitjana del SIEM és de 340,69€. Tanmateix, Miquel Font assenyala que –tenint en compte les mateixes dades del SIEM- el percentatge sobre el valor de l’habitatge aplicat al rebut de l’IBI a Sant Vicenç dels Horts l’any 2014 és del 0,46% mentre que la mitjana del SIEM és del 0,63%.

Com diu Ana Pastor al programa de televisió “El Objetivo”, aquestes són les dades...