Les 10 propostes de nom pel parc de “l’antic Juncadella” que es poden votar fins el 17 de novembre

Missatge d'error

Warning: ini_set(): A session is active. You cannot change the session module's ini settings at this time in drupal_environment_initialize() (line 692 of /usr/home/santvi.com/web/includes/bootstrap.inc).

Actualizat: Dc, 09/11/2016 - 10:09am

L’Ajuntament ha donat a conèixer els 10 noms que es poden votar per batejar al nou parc que ja s’ha inaugurat a l’espai que ocupava l’antiga escola Joan Juncadella: Dels Horts, Dels Pous, La Pagesia, Llibertàries, Mamut Venux, Mirabolans, Sant Galderic, Tres sínies, Tretze Roses i Virginia Amposta.

Aquestes 10 opcions han estat triades d’entre 90 propostes que van fer els vicentins i vicentines. Per decidir el nom definitiu es pot votar fins el dia 17 de novembre amb la condició de ser veí o veïna de Sant Vicenç dels Horts, o estar inscrit/a al Registre Municipal de Participació. La votació es fa via web accedint a www.e-encuesta.com/answer?testId=5IlAqsdPbHw= 

L’Ajuntament explica el sentit dels noms seleccionats de la següent manera:

  • Dels Horts, en referència al topònim del municipi i a l’activitat agrícola, principal durant molts anys, especialment a principis del segle XX. Actualment, el sector agrícola torna a tenir una gran projecció amb tendències com la collita de proximitat o de km 0.
  • Dels Pous, en referència a la presència dels pous que antigament hi havia a la zona que ara ocupa el parc.
  • La Pagesia, en homenatge a tots els pagesos i pageses de Sant Vicenç dels Horts. L’agricultura ha estat una de les principals activitats econòmiques del municipi i actualment el sector torna a tenir una gran projecció amb tendències com la collita de proximitat o de km 0.
  • Llibertàries, en referència al conjunt d’ideologies que proposen formes de convivència antiautoritàries, democràcia directa o assambleària, pensament internacionalista, economia autogestionada, i idees que rebutgen els dogmes com ara la religió, la superestructura de l'estat i defensen la igualtat de les persones, la seva llibertat i el compromís mediambiental.
  • Mamut Venux. Bèstia de foc de la colla local dels “Àngels Diabòlics”. Enguany se celebra el seu vintè aniversari. L’any 1996 es va batejar la bèstia de foc “Mamut Venux”, quan l’entitat es va consolidar i ampliar. La figura d’un mamut fa referència a la troballa d’un fragment d’un ullall a Mas Duran, Sant Vicenç dels Horts, l’any 1886. El nom de “Venux” és una adaptació del nom d’un dels copatrons de la vila, Sant Venust.
  • Mirabolans. Nom donat a una espècie de pruna de color vermellós o groguenc, típica de Sant Vicenç dels Horts. El mirabolà (Prunus cerasifera) també és el nom de l’arbre, de la família de les rosàcies, el qual s'utilitza com a fruiter i com a ornamental.
  • Sant Galderic. Sant Galderic (820-900) fou un pagès que, amb els seus dos germans, conreava les terres d’un altri. Va defensar els drets dels pagesos, protegint-los dels abusos i dels maltractes dels senyors. És venerat com a sant per l'Església catòlica. Considerat com a patró dels pagesos catalans, va ser substituït per Sant Isidre el Llaurador a partir del segle XVII. Avui, encara és venerat pels pagesos del Pirineu i la Catalunya Nord.
  • Tres sínies. Antigament, en el solar que ara ocupa el parc, hi funcionaven tres sínies que elevaven l’aigua. Una sínia consisteix bàsicament en una roda vertical que és accionada per un animal o bé per la força del corrent d'aigua o fins i tot del vent. Normalment s'utilitzava en els regadius tradicionals i per l'abastiment d'aigua.
  • Tretze Roses. Nom pel que popularment es coneix al grup de tretze noies, algunes d'elles membres de la Joventuts Socialistes Unificades (JSU), que van ser afusellades pel règim franquista a Madrid, el 5 d'agost de 1939, poc després de finalitzar la Guerra Civil Espanyola. Tenien entre 18 i 29 anys.
  • Virginia Amposta. Virginia Amposta Amposta (1903-1939) va ser sindicalista durant la República. A Sant Vicenç dels Horts formà part del Comitè de Defensa i Control i del Comitè de proveïments creats l'any 1936 en esclatar la Guerra Civil. Per la seva participació en ambdós comitès, va ser executada al Camp de la Bota el 8 d'agost de 1939, després d'un judici sumaríssim. És l’única dona dels 11 vicentins que van ser afusellats en aquell camp.

Foto: ASVH