Xavi Roca, futbolista

Actualizat: Dc, 01/08/2012 - 6:39pm

Xavi Roca Mateo (1974) és, fins a la data, el vicentí que més ha destacat en el futbol nacional e internacional: després de passar per totes les categories del futbol base, va debutar amb el primer equip del FC Barcelona la temporada 1995/96 amb Carles Reixach, va jugar un total de 60 partits en diferents equips a la Primera divisió de la lliga espanyola, 160 partits a la Segona divisió A, va formar part del Villareal que en la temporada 1999/00 va pujar a primera divisió, va ser internacional 35 cops a la Selecció Espanyola sub-15 i sub 21, va ser campió de Nova Zelanda i de Oceania amb l’Auckland City... tot això a més d’altres mèrits esportius. En l’actualitat, és Director Esportiu del C.E. Sabadell 

Va començar a destacar en futbol sent un infant, a la Penya Barcelonista de Sant Vicenç, i després de fer unes proves amb el F.C. Barcelona va entrar a formar part dels equips inferiors del club, amb els que va ser Campió de Catalunya en categoria aleví, Subcampió de Catalunya en Infantil i Subcampió de la Copa del Rei en juvenil. Amb el Barça B, amb Quique Costas i Juande Ramos com a entrenadors, va ser un dels jugadors líders de l’equip, arribant a ser capità. Amb el primer equip, també va jugar a les ordres de Johan Cruyff y del tàndem Bobby Robson y Mourinho. 

Xavi Roca manifesta: “Vaig arribar a complir el meu somni de poder jugar a 1a i amb el meu equip de tota la vida: el Barça. Després vaig tenir la possibilitat de fer una bona trajectòria professional al futbol professional, i fins tot, amb una experiència internacional al final de la meva carrera. Poder debutar amb el Barça al camp de Riazor després de passar per totes les categories inferiors, va ser inoblidable. En el meu cas no he pogut gaudir de lluitar per títols a nivell professional, però he viscut sensacions equiparables assolint ascensos amb diferents equips i a diferent categories. Amb  especial menció per l´ascens amb el Vila-real a 1a divisió”.

Al Logroñés va jugar la temporada 97/98 amb Víctor Muñoz y Marco Antonio Boronat, al Toledo el 98/99 amb Gregorio Manzano, Al Villareal el 99/00 amb Joaquín Caparrós y Víctor Muñoz i el 00/02 amb Víctor Muñoz, a l’Espanyol el 02/03 amb Juande Ramos y Javier Clemente... Al 2008 va fitxar pel Auckaland City de Nova Zelanda i després de ser campió de Oceania va tornar a Barcelona on es va retirar de la pràctica del futbol professional al CE Europa, tot portant endavant una carrera vinculada al futbol en l’apartat tècnic.

Sobre les seves qualitats com a jugador, Xavi diu: “tot i que és una cosa que no m´ha agradat fer mai (prefereixo que ho facin els altres de mi), em podria definir com un jugador polivalent, dotat tècnicament i que des de la meva posició de lateral dret, m´agradava incorporar-me a l’atac”.

I per tots els joves futbolistes i esportistes, en Xavi Roca dóna els següents consells: “Que gaudeixin de fer esport. Que mai deixin de créixer i formar-se com a persones. Que assumeixin de tots els valors que els hi pot aportar l´esport. I, sobretot, que poder ser professional de l´esport que practiquin no sigui una obsessió. Avui en dia hi han mitjans i estructures suficients, com per a que si els ha d´arribar la oportunitat, els hi arribi”. 

A més de la seva trajectòria com a jugador professional de futbol, en Xavi Roca compta amb una Diplomatura en magisteri de Educació Física per la Universitat de Barcelona, el Títol de tècnic superior especialitzat en futbol – Entrenador de Fútbol per la Federació Catalana de Futbol (3r nivell) i és professor del curs de Directors Esportius homologat per la RFEF que s’imparteix a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas.